Może zacznijmy od tego czym jest Celiakia? Inaczej nazywana jest chorobą trzewną objawiająca się przede wszystkim nietolerancją glutenu. Przez bardzo długi czas uważano, że jest to choroba występująca tylko i wyłącznie u dorosłych, natomiast od jakiegoś czas wiadomo, że może występować u dzieci. Jest to choroba genetyczna, dziedziczna, więc istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że jeżeli występuje u rodziców to może wystąpić też u dzieci. Nie jest niestety tak, że będzie objawy będą widoczne dopiero, kiedy choroba się ujawni.
Objawy celiakii u dziecka
Wczesne zdiagnozowanie choroby trzewnej pomoże uniknąć niebezpiecznych powikłań. Ta choroba często występuje razem z innymi chorobami, takimi jak: zespół Downa, zespół Turnera, zespół Williamsa czy cukrzycą typu 1. Do podstawowych objawów należą:
- uciążliwe i długotrwałe zaparcia
- nietolerancja laktozy
- niedokrwistość oporna na leczenie
- częste afty w jamie ustnej
- trudności w nauce
- problemy z koncentracją
- zaburzenia szkliwa
- niski i bardzo powolny przyrost masy ciała
- opóźnienie dojrzewania płciowego
Objawy występują stopniowo, a brak leczenia i diety może powodować ich nasilenie, a także wystąpienie bardzo ciężkich powikłań, takich jak na przykład bezpłodność.
Leczenie choroby trzewnej u dzieci
Pisząc leczenie mamy tak naprawdę na myśli trzymanie diety. Wiele osób utożsamia celiakie z niemożliwością spożywania pieczywa. I jest to oczywiście prawda, powiem większość pieczywa zawiera gluten, natomiast dzięki rozwojowi nauki i coraz większej wiedzy mamy obecnie na rynku całe mnóstwo pieczywa z mąki bezglutenowej. Właściwie możemy spożywać dowolną ilość produktów z mąki wytworzonej ze skrobi pszennej bezglutenowej oraz z kukurydzy, ryżu, prosa, tapioki, manioku, sorgo, amarantusa, gryki czy soi. Do całkowicie bezpiecznych produktów należą za to: mięso, jaja, ryby, mleko i produkty mleczne (choć najlepiej bez laktozy, bowiem celiakii często towarzyszy nietolerancja cukru mlekowego).